Fyllningen i dessa frestande bakverk är söt, syrlig och sprider en lätt örtdoft. De knapriga mandelbottnarna kompletterar fyllningens spännande smakkombination.
Ingredienser
Botten
40 g mandelmassa
1½ dl vetemjöl
1 äggula
50 g mjukt smör
1 tsk rivet citronskal
2 msk strösocker
1 nypa salt
Fyllning
3 blodgrapefrukter
3 gelatinblad
2 dl kesella
2 dl lätt färskost, t ex Philadelphia
1 msk vaniljsocker
1 dl strösocker
1 tsk rivet citronskal
2 kvistar dragon
Instruktioner
- Arbeta ihop mandelmassa, mjöl, äggula, 40 g smör, citronskal, socker och salt till en slät deg. Vira in degen i plastfolie. Låt den vila 30 minuter i kylen.
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj 6 tartelettformar, ca 12 cm i diameter, med resten av smöret.
- Kavla ut degen tunt på ett lätt mjölat bakbord. Klä formarna med deg och nagga botten på pajdegen med en gaffel. Lägg på bakplåtspapper och fyll formarna med torkade ärter.
- Ställ in formarna i ugnen och grädda 10 minuter. Ta bort bakplåtspapper och ärter och låt pajskalen svalna.
- Pressa saften ur en grapefrukt. Skala två grapefrukter med kniv så att även allt det vita följer med. Filéa, d v s skär ut grapefruktklyftorna mellan de vita hinnorna.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa ihop kesella, färskost, grapefruktsaft, vaniljsocker, socker och citronskal. Ta ut dragonbladen från kvistarna och hacka bladen fint.
- Smält gelatinet i en kastrull på svag värme. Blanda ner gelatin och dragon i kesellakrämen. Fyll sedan formarna med kräm, jämna till ytan och lägg på grapefruktsklyftorna. Låt stelna 1 timma i kylen.
Kommentarer (0)