Grapetarteletter

Serverar: 6 portioner

Fyllningen i dessa frestande bakverk är söt, syrlig och sprider en lätt örtdoft. De knapriga mandelbottnarna kompletterar fyllningens spännande smakkombination.

Ingredienser

  • Botten
  • 40 g mandelmassa
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • 50 g mjukt smör
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 2 msk strösocker
  • 1 nypa salt
  • Fyllning
  • 3 blodgrapefrukter
  • 3 gelatinblad
  • 2 dl kesella
  • 2 dl lätt färskost, t ex Philadelphia
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 2 kvistar dragon
  • Instruktioner

    1. Arbeta ihop mandelmassa, mjöl, äggula, 40 g smör, citronskal, socker och salt till en slät deg. Vira in degen i plastfolie. Låt den vila 30 minuter i kylen.
    2. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj 6 tartelettformar, ca 12 cm i diameter, med resten av smöret.
    3. Kavla ut degen tunt på ett lätt mjölat bakbord. Klä formarna med deg och nagga botten på pajdegen med en gaffel. Lägg på bakplåtspapper och fyll formarna med torkade ärter.
    4. Ställ in formarna i ugnen och grädda 10 minuter. Ta bort bakplåtspapper och ärter och låt pajskalen svalna.
    5. Pressa saften ur en grapefrukt. Skala två grapefrukter med kniv så att även allt det vita följer med. Filéa, d v s skär ut grapefruktklyftorna mellan de vita hinnorna.
    6. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa ihop kesella, färskost, grapefruktsaft, vaniljsocker, socker och citronskal. Ta ut dragonbladen från kvistarna och hacka bladen fint.
    7. Smält gelatinet i en kastrull på svag värme. Blanda ner gelatin och dragon i kesellakrämen. Fyll sedan formarna med kräm, jämna till ytan och lägg på grapefruktsklyftorna. Låt stelna 1 timma i kylen.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben