Serverar: 10-15 portioner
Den här rätten komponerade jag för några jular sedan då barnen blivit vegetarianer. Sedan dess finns den alltid på matbordet på julaftonen . Den kan ätas både varm och kall.
Tips! Bevara inte pateérna i aluminiumformarna, ta upp dem och slå in dem i smörpapper eller bakplåtspapper. Jag brukar göra så och ha dem i smörpapper på ett fat i kylskåpet. Jag är skeptisk till aluminium.
Ingredienser
500 g djupfryst grönkål
2 dl grötris
4-5 dl vatten
4 ägg
1 pkt kaffegrädde
1 tsk torkad dragon
0,5 tsk koriander
0,25 tsk svartpeppar
0.5-1 tsk salt
1-3 schalottenlökar, i tunna skivor till formen
Instruktioner
- Koka två dl grötris i en kastrull. Koka 500 gr grönkål i en annan kastrull i 4-5 dl vatten. Låt svalna ett tag.
- Blanda ned riset i grönkålen, som är kvar i vattnet. Tillsätt 2,5 dl kaffegrädde. Blanda ned 4 ägg. Krydda med en tsk torkad dragon, litet koriander, litet svartpeppar och 0,5- 1 tsk salt.
- Gör i ordning två 1.5 liters avlånga brödformar med litet smör.
- Skiva schalottenlöken tunt i ringar, fräs dem hastigt i lite smör utan att de tar färg. Lökringarna placerar du i botten på formarna, de kommer överst som dekoration på patéerna och ger samtidigt en fin smak tillsammans med dragonen i patén.
- Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
- Skivas i 2 centimeters skivor.
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Skapa dina egna jultraditioner
I dessa tider då många av oss lätt känner press från olika håll är det...