Grönkålspaté

Serverar: 10-15 portioner

Tid: 1 timme 20 minuter

Den här rätten komponerade jag för några jular sedan då barnen blivit vegetarianer. Sedan dess finns den alltid på matbordet på julaftonen . Den kan ätas både varm och kall. Tips! Bevara inte pateérna i aluminiumformarna, ta upp dem och slå in dem i smörpapper eller bakplåtspapper. Jag brukar göra så och ha dem i smörpapper på ett fat i kylskåpet. Jag är skeptisk till aluminium.

Ingredienser

  • 500 g djupfryst grönkål
  • 2 dl grötris
  • 4-5 dl vatten
  • 4 ägg
  • 1 pkt kaffegrädde
  • 1 tsk torkad dragon
  • 0,5 tsk koriander
  • 0,25 tsk svartpeppar
  • 0.5-1 tsk salt
  • 1-3 schalottenlökar, i tunna skivor till formen
  • Instruktioner

    1. Koka två dl grötris i en kastrull. Koka 500 gr grönkål i en annan kastrull i 4-5 dl vatten. Låt svalna ett tag.
    2. Blanda ned riset i grönkålen, som är kvar i vattnet. Tillsätt 2,5 dl kaffegrädde. Blanda ned 4 ägg. Krydda med en tsk torkad dragon, litet koriander, litet svartpeppar och 0,5- 1 tsk salt.
    3. Gör i ordning två 1.5 liters avlånga brödformar med litet smör.
    4. Skiva schalottenlöken tunt i ringar, fräs dem hastigt i lite smör utan att de tar färg. Lökringarna placerar du i botten på formarna, de kommer överst som dekoration på patéerna och ger samtidigt en fin smak tillsammans med dragonen i patén.
    5. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
    6. Skivas i 2 centimeters skivor.

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Skapa dina egna jultraditioner
    I dessa tider då många av oss lätt känner press från olika håll är det...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben