Grytbakat helgbröd

Ett långjäst, lyxigt bröd som smakar minst lika gott som levainbrödet på finbageriet. Billigt och lättbakat med underbart seg och knaprig yta. Tips: Servera gärna med brynt smör. Brynt smör Bryn hälften av smöret i en liten kastrull på medelstark värme, rör om hela tiden tills smöret får en nötig doft. Häll samman med resten av smöret och vispa ihop. Låt stå i kylskåp ca 1 timme. Vispa igen till ett fluffigt smör. Toppa med flingsalt.

Ingredienser

  • 7 dl (420 g) vetemjöl
  • 1 1/4 tsk salt
  • 10 g jäst
  • 3 ½ dl vatten
  • Brynt vispat smör
  • 200 g smör
  • 1 tsk flingsalt
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör tills jästen löser sig. Rör ner mjöl och salt och rör om tills det är väl blandat, det blir en kladdig och lös deg.
    2. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur ca 12 timmar. Då bubblar det på ytan. Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bakbord, strö lite mjöl över degen och vik ihop den ett par gånger med mjölade händer. Täck med plastfolie igen och låt vila I cirka 15 minuter. Forma degen till en rund boll, strö rikligt med vetemjöl på en bakduk, lägg på brödet försiktig och “ slå in” degen I bakduken. Låt jäsa I cirka 2 timmar till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader, ställ in en gryta i ugnen och värm den. Ta ut grytan ur ugnen när brödet jäst färdigt. Och stjälp försiktigt ner brödet i den varma grytan. Grädda brödet i ugnen med locket på i 30 minuter. Ta av locket och grädda ytterligare 15-20 minuter så att brödet får färg. Låt svalna på galler utan bakduk.

    Kommentarer (2)

    eva23 29 oktober 2016

    Låter väldigt intressant, men är det alltså en vanlig stekgryta du menar, inte lergryta?

    Rica41 30 oktober 2016

    kan bruke lergryta ochså..

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben