Grythyttebröd

Detta brödet får lite annorlunda smak av brun farin. Ett mycket gott bröd.

Ingredienser

  • 1 pkt jäst
  • ½ l ljummet vatten (37 grader)
  • 2 ägg
  • 150 g brun farin
  • ½ msk salt
  • Knappt 1 kg rågsikt
  • Lite vetemjöl till utbakningen
  • Instruktioner

    1. Blanda ut jästen i lite av vattnet. Häll i resten plus ägg och socker. Häll därefter i mjöl och salt. Knåda degen med vetemjölet. Dela i 2-3 delar.
    2. Forma dem som tekakor. Låt jäsa väl, ungefär 1½-2 timmar. Grädda i 200 grader i ca 25-30 minuter. Pensla ev efter med smält smör, så blir de blanka och fina.

    Kommentarer (9)

    Kicksan 29 oktober 2008

    Vad glad jag blev när jag hittade det här receptet på matklubben Jag bakade det här brödet ofta för cirka så där 25 år sen och kommer ihåg att det var jätte populärt. Mitt eget recept har varit försvunnet i sisådär 15 år

    MrsG 6 mars 2009

    Stengott bröd!!!!!! Kommer definitivt att baka det fler gånger.

    pytte24 5 november 2009

    Ett gott bröd, men jag tycker att limporna blir för små, gör nog bara max 3 av degen nästa gång. Där av bara en fyra.

    SDMaya 15 november 2009

    Jätte gott!

    Ellysdotter 2 september 2010

    Otroligt gott bröd. För mig får det gärna en 10:a Ps. jag delade i 3 delar i stället för 4 MVH Inga-Lill

    Zlemma 9 maj 2011

    Väldigt gott bröd, fast jag gjorde bara två limpor, det gick också bra. Kommer definitivt att baka det igen, men nästa gång drar jag nog ner litegrann på sockret.

    pihal 1 oktober 2012

    Toppenrecept. Enda nackdelen var att det tog så fort slut, det blir till att baka oftare. 5 stjärnor i betyg.

    gds877 28 december 2012

    Mycket gott, en favorit blir detta.

    ying1 8 april 2016

    Gott och bra recept, bakar halv sats en gång i veckan.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben