Grythyttesylta à la garlic

Tid: 4 timmar

Hittade på denna sylta igår och blev glatt överraskad av en härlig smaksymfoni. Enbär och vitlök ger ihop en mild rund smak som passade underbart i en sylta. Vitlöken får symbolisera Grythyttan som har blivit Sveriges gastronomiska nav Enbären får symbolisera viltet i de djupa Bergslagsskogarna. En perfekt sylta till buffébordet, jul, påsk och midsommarbordet. Receptet ger knappt 3 kilo sylta.

Ingredienser

  • 1500-1700 g fläsklägg (rimmad)
  • 1100-1300 g kyckling
  • 2-3 gul lök (275 g)
  • 1-2 morötter (150 g)
  • 2 lagerblad
  • 1 msk salt
  • 1 tsk kryddpepparkorn
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 10-12 klyftor vitlök
  • 12-15 enbär
  • Instruktioner

    Skala och skär gul lök i klyftor, morötter i bitar, krossa enbär och vitlök. Lägg fläskläggen i en stor gryta ca 5-6 liter. Fyll med vatten så det gott och väl täcker och 1 msk salt. Koka upp och skumma väl, tillsätt pepparkornen och allt skuret och krossat. Låt koka i ca 50-60 minuter under lock. Dela kycklingen i halvor och skölj dem. Lägg ner kycklingen i grytan och koka vidare i ca 45 minuter. Ta upp kyckling och fläsklägg, rensa rent allt kött. Svål, skinn, brosk och ben lägger ni tillbaka i grytan, koka sen ca 50-60 minuter utan lock. Finhacka allt köttet i en mixer och mät upp mängden kött. Sila kokspadet och tillsätt samma mängd spad som kött och blanda om ordentligt. Sleva upp i formar och kyl minst 5-6 timmar. Syltan håller 4-5 dagar i kyl, men går också utmärkt att frysa. Fryst upptinad sylta bör ges ett uppkok och därefter åter kylas, blir då som nygjord.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben