Tid: 4 timmar
Hittade på denna sylta igår och blev glatt överraskad av en härlig smaksymfoni. Enbär och vitlök ger ihop en mild rund smak som passade underbart i en sylta. Vitlöken får symbolisera Grythyttan som har blivit Sveriges gastronomiska nav Enbären får symbolisera viltet i de djupa Bergslagsskogarna. En perfekt sylta till buffébordet, jul, påsk och midsommarbordet. Receptet ger knappt 3 kilo sylta.
Skala och skär gul lök i klyftor, morötter i bitar, krossa enbär och vitlök. Lägg fläskläggen i en stor gryta ca 5-6 liter. Fyll med vatten så det gott och väl täcker och 1 msk salt. Koka upp och skumma väl, tillsätt pepparkornen och allt skuret och krossat. Låt koka i ca 50-60 minuter under lock. Dela kycklingen i halvor och skölj dem. Lägg ner kycklingen i grytan och koka vidare i ca 45 minuter. Ta upp kyckling och fläsklägg, rensa rent allt kött. Svål, skinn, brosk och ben lägger ni tillbaka i grytan, koka sen ca 50-60 minuter utan lock. Finhacka allt köttet i en mixer och mät upp mängden kött. Sila kokspadet och tillsätt samma mängd spad som kött och blanda om ordentligt. Sleva upp i formar och kyl minst 5-6 timmar. Syltan håller 4-5 dagar i kyl, men går också utmärkt att frysa. Fryst upptinad sylta bör ges ett uppkok och därefter åter kylas, blir då som nygjord.