Gugelhopf

Serverar: 1 portioner

En stor och maffig kaka som serveras på caféerna i Wien. Den är inte så söt och passar perfekt att servera till te.

Ingredienser

  • 2 dl russin
  • 3 msk körsbärs- eller svartvinbärsbrännvin, rom eller cognac
  • 2 ½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 8 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 200 g rumsvarmt smör
  • ½ dl skållad sötmandel
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Lägg russinen i sprit, gärna några timmar eller längre innan du ska baka. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den med hälften av mjölken. Tillsätt 2 ½ dl av vetemjölet och arbeta ihop till en deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa medan du gör deg 2.
    2. Blanda resten av mjölet, salt, socker, ägg och resten av den ljumma mjölken och arbeta degen väl. Arbeta ned smöret klickvis. När smöret är helt blandat med degen är det dags att blanda de båda degarna väl. Strö över mjöl och låt jäsa 1 timma under bakduk.
    3. Smörj en stor form, ca 2½ liter och lägg sötmandeln i botten. Ta upp den färdigjästa degen och arbeta in russinen och spriten. Lägg degen i formen och jämna till den. Låt jäsa ca 35 minuter. Sätt undertiden ugnen på 175 grader.
    4. Grädda 45-50 minuter på nedersta falsen i ugnen. Stjälp upp och låt svalna under duk. Sikta över florsocker när kakan kallnat.

    Kommentarer (1)

    evabernstrup 8 oktober 2011

    Varför ska man göra två degar? evabernstrup@malmo.mediegymnasiet.nu

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben