Hakons drömkrans

Serverar: 14 portioner

En läcker krans med norskt ursprung. Fruktmixen med bland annat aprikos, ananas och papaya ger kransen ett tilltalande utseende och mycket god smak.

Ingredienser

  • ½ pkt jäst
  • 75 g smör eller margarin
  • 1½ dl mjölk
  • 1 ägg
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 6 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 200 g fruktmix, t ex aprikos, ananas och papaya
  • 50 g smör eller margarin
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken. Värm till fingervärme, 37 grader.
    2. Häll lite av degvätskan över jäste. Rör tills den har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, uppvispat ägg, strösocker, vaniljsocker och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
    3. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
    4. Gör fyllningen. Riv mandelmassan. Blanda samman mandelmasseriv, fruktmix och matfett.
    5. Ta upp degen på ett mjölat bord. Arbeta in resten av mjölet. Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 30x40 cm.
    6. Fördela fyllningen på degplattan. Rulla ihop degen. Lägg rullen med skarven nedåt på en bakpappersklädd plåt. Forma rullen till en krans.
    7. Skär sneda snitt som dekoration runt hela kransen. Använd en vass kniv. Låt kransen jäsa övertäckt cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    8. Pensla kransen med uppvispat ägg. Grädda kransen i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben