Halloween-kryddkaka

Serverar: 16 portioner

En riktigt kryddig kaka, som naturligtvis kan ätas året runt.

Ingredienser

  • 5 dl strösocker
  • 200 g osaltat smör
  • 1/2 dl drickfärdigt kaffe
  • 1 l vetemjöl
  • 2 tsk havssalt
  • 1 tsk mald kryddpeppar
  • 1 tsk mald nejlika
  • 4 tsk kanel
  • 4 tsk ingefära
  • 2 tsk rivna muskotnötter
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 4 äpplen
  • 5 dl brun farin
  • 2 ägg
  • 5 dl crème fraiche 18%
  • 150 g mörk choklad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175ºC. Smör en kakform med lite smör.
    2. Blanda socker, mjukt smör och kaffe i en gryta. Koka upp det på medelhög värme. Ta bort grytan från plattan så fort det kokar. Häll blandningen i en stor skål och låt den svalna av så att den blir ljummen.
    3. Blanda mjöl, salt, kryddor och bakpulver i en skål.
    4. Skala, kärna ur och halvera äpplena. Skär dem i skivor. Lägg skivorna i en ring i bakformen (så att de ligger lite omlott). Strö över farin.
    5. Vispa äggen med socker- och smörblandningen. Blanda i de torra ingredienserna och rör ihop det ordentligt. Tillsätt hackad choklad och fördela smeten över äpplena i formen.
    6. Baka kakan i mitten av ugnen i 50-55 min. Låt kakan svalna. Servera kakan med botten uppåt.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben