En riktigt kryddig kaka, som naturligtvis kan ätas året runt.
Ingredienser
5 dl strösocker
200 g osaltat smör
1/2 dl drickfärdigt kaffe
1 l vetemjöl
2 tsk havssalt
1 tsk mald kryddpeppar
1 tsk mald nejlika
4 tsk kanel
4 tsk ingefära
2 tsk rivna muskotnötter
1 1/2 tsk bakpulver
4 äpplen
5 dl brun farin
2 ägg
5 dl crème fraiche 18%
150 g mörk choklad
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175ºC. Smör en kakform med lite smör.
- Blanda socker, mjukt smör och kaffe i en gryta. Koka upp det på medelhög värme. Ta bort grytan från plattan så fort det kokar. Häll blandningen i en stor skål och låt den svalna av så att den blir ljummen.
- Blanda mjöl, salt, kryddor och bakpulver i en skål.
- Skala, kärna ur och halvera äpplena. Skär dem i skivor. Lägg skivorna i en ring i bakformen (så att de ligger lite omlott). Strö över farin.
- Vispa äggen med socker- och smörblandningen. Blanda i de torra ingredienserna och rör ihop det ordentligt. Tillsätt hackad choklad och fördela smeten över äpplena i formen.
- Baka kakan i mitten av ugnen i 50-55 min. Låt kakan svalna. Servera kakan med botten uppåt.
Kommentarer (0)