Går även att göra utan fyllning och använda som frallor.
Ingredienser
Till degen
350 g vatten ( = 3 ½dl )
2 tsk salt
½ tsk socker
50 g jäst
650 g mjöl ( ungefär 11 dl )
Till fyllningen
200 g riven vårlök
300 g majonnäs
250 g riven emmentaler
250 g riven gruyereost
Mald svartpeppar
Instruktioner
- Värm vattnet med sockret och saltet till 37º. Tillsätt jästen och lös upp den. Häll på mjölet och baka in det ordentligt. Knåda. Låt jäsa till dubbel storlek.
- Ta upp degen och knåda den på nytt. Dela den i 8 delar. Forma bullar och lägg dom i stora muffins-formar så att dom växer på höjden.
- Med en väldigt skarp kniv gör man djupa skåror så att det liknar en hjärna.
Grädda 200º tills brödet är färdigt.
Låt det kallna på galler.
- Medans kan man blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.
- Skär av ett lock på brödet. Gröpa ur. Fyll med oströran. Sätt på locket på nytt. Linda in vart bröd i aluminiumfolie och värm i ugnen 180º, 10-15 minuter.
- Går utmärkt att ha i frysen efter att ha lindad in dom i aluminium folie. Då beräknar man några minuter till i ugnen för att tina upp brödet.
Kommentarer (4)
hur mycket är 350 g vatten i deciliter??..känns enklare att mäta upp i dl mått än gram... och 650 g mjöl..hur mycket i dl???
Jag håller med föregående kommentar - ska testa det här receptet, men önskar det hade varit angivet i dl istället. En annan fördel hade varit om receptet varit enkelt att dela, om man som jag ska göra fler muffins än receptet är för, eller färre.
Sorry att jag är så sen på att svara. Att receptet står i gram beror på att i min köksmaskin ( thermomix ) väger jag allt. Ska ändra det med en gång.
Hjärnorna blev väldigt goda, men det var inte helt lätt att göra fåror i degen! =P