Halloweenpizza

Fredagsmyset till halloween.

Ingredienser

  • Pizzadeg eller färdig i pkt
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 6,5 dl vetemjöl
  • Tomatsås
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 gul lökar
  • 2 burkar krossade tomater
  • 4 msk olivolja
  • 2 tsk oregano
  • 1 nypa socker
  • Svartpeppar
  • 4 msk tomatpuré
  • Topping
  • 1 gul lök
  • 2 röd paprikor
  • 16 skivor salami
  • 7 dl västerbottensost eller annan ost
  • Instruktioner

    1. Gör först pizzadegen (den kan förstås ersättas med färdig pizzamix):
    2. Värm vattnet till 37 grader, häll i en stor skål och smula i jästen. Rör ut.
    3. Tillsätt olivolja, salt och mjöl och arbeta ihop till en deg. Knåda den tills den blir smidig. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Gör under tiden tomatsåsen.
    4. Tomatsås: Hacka löken fint och fräs den i olivoljan tills den blir mjuk och blank, men inte får färg. Häll på de krossade tomaterna, tomatpurén, sockret och den smulade grönsaksbuljongen.
    5. Låt koka ihop. Smaka av med oregano och svartpeppar. Den som vill hetta upp såsen tillsätter en nypa chili- eller cayennepeppar.
    6. Utbakning: Dela upp degen i fyra eller två lika stora bitar. Rulla dem till bollar och kavla ut dem till rundlar. För att få till en pumpaform ”nyper” man ihop degen överst på pizzan och drar ut så att det blir ett litet ”skaft”.
    7. Riv osten, strimla löken och paprikan.
    8. Lägg bottnarna på bakplåtspapper och bred på tomatsås, lämna en fri kant runt om. Strimla löken och paprikan. Fördela löken jämnt över pizzan. Lägg paprikan i böjda rader så att det liknar en pumpa (se bilden).
    9. Salamiskivorna använder du för att på ett konstnärligt sätt gestalta pumpans ansikte.
    10. Grädda pizzorna i 225-250 grader i 10-15 minuter.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben