Hasselnötschokladkaka

Serverar: 8-10 portioner

Härlig chokladkaka med hasselnötssmak som toppas med en len chokladglasyr. Servera gärna kakan med säsongens frukter och vispad grädde. Kakan är glutenfri.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 200 g mörk choklad, 55 %, hackad
  • 200 g hasselnötter, malda till mjöl, eller hasselnötsmjöl
  • 5 ägg
  • 2 ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Chokladglasyr
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk kakao
  • 2 msk vatten, kallt
  • Några hasselnötter, hackade
  • Servering
  • Säsongens frukter
  • Vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Smält smöret i en kastrull. Lägg i den hackade chokladen och rör till en jämn smet. Låt den svalna något och rör sedan i hasselnötsmjölet.
    3. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna styva. Vispa gulorna tillsammans med socker och vaniljsocker till en luftig smet.
    4. Vänd ihop äggulesmeten med chokladsmeten till en jämn smet. Vänd försiktigt ner de vispade äggvitorna i två omgångar.
    5. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, 22-23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter. Känn med en sticka att den är färdiggräddad.
    6. Blanda ihop ingredienserna till chokladglasyren. Toppa kakan med den och avsluta med några hackade hasselnötter ovanpå.
    7. Servera kakan med säsongens frukter och vispad grädde.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben