Rosta nötkärnorna på plåt i ugnen, så att de får lite färg och doft. Låt kallna ordentligt och mixa sedan till fint hack.
Rör smör och socker vitt och luftigt i en bunke med elvisp. Tillsätt likör och vanilj. Vänd i chokladrivet och blanda i mjöl och nöthack.
Mjöla händerna och dela degen i två lika klumpar. Dela varje klump i 15 lika bitar. Trilla en liten korv av varje bit, tjockast på mitten, och forma till en halvmåne på papprad plåt. Lägg månarna med 5 cm mellanrum. Grädda dem cirka 15 minuter tills ytan är fast och kakorna lite gyllene. Låt kallna på galler.
Smält bruten choklad i en bunke på 600 W effekt i mikron, 1 + 1 minut, sedan i 15 sekunders intervall tills chokladen är smält. Doppa varje kakas ena halva i choklad, låt stelna på bakplåtspapper. Pudra kakornas andra ände lätt med florsocker.