En nötfylld chockladtartelle med krämig kaffesabayon och hjortronglass med vanilj. Det är mycket gott.
Ingredienser
100 g smör, kallt
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
½ dl kakao
Fyllning
100 g mörkchoklad
50 g mörk choklad (70 %)
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 ägg
100 g hasselnötter
Instruktioner
- Skär smöret i kuber och blanda ihop med socker och ägg. Tillsätt mjöl och kakao och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen ca 1 timme.
- Tryck ut degen i 12 portionsformar ca 8 dm i diameter. Låt stå i kylen ytterligare ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda formarna mitt i ugnen ca 7 min. Sänk värmen till 175 grader.
- Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills chokladen smält. Vispa i mjölk och ägg. Sila smeten.
- Hacka nötterna och fördela i pajskalen. Häll på chokladfyllningen. Grädda mitt i ugnen ytterligare ca 10 min. Låt kallna på galler.
Kommentarer (0)