Havreflan

Tid: 20 minuter

Mycket goda, knapriga havreflan!

Ingredienser

  • 75 g margarin eller smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl (stora) havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • ¼ tsk bakpulver
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 ½ msk mjölk
  • 1 ½ msk ljus sirap
  • Instruktioner

    1. Ta fram en kastrull, den kommer du använda för att göra hela smeten.
    2. Smält matfettet. Ta av kastrullen från plattan. Rör ner socker, havregryn, vetemjöl, bakpulver, ingefära, mjölk och sirap till en jämn smet.
    3. Klicka ut smeten, ca ½ msk till varje flarn, med ganska stort avstånd på en plåt med bakplåtspapper. Smeten flyter ut när kakorna gräddas. Till en normalstor ugn behöver du 2 plåtar till en sats havreflarn.
    4. Grädda havreflarnen mitt i ugnen i 200 grader ca 5 minuter eller tills de har fått fin gyllengul färg. I varmluftsugn 175 grader i 8 minuter.
    5. Låt havreflarnen svalna ett några minuter på bakplåtspappret. Om du vill böja havreflarnen lossa dem då med en vass kniv och böj dem över någon träpinne, borstkaft eller dylikt.
    6. Låt sedan havreflarnen kallna.
    7. Flarnen är spröda. Förvara dem därför torrt och fuktfritt annars mjuknar de.

    Kommentarer (1)

    tiingeliing 3 januari 2010

    behöver man ingefära? känns inte riktigt som det passar :S Men jag kanske har fel?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben