Havreskorpor

Serverar: 60 portioner

Goda med ost, med marmelad eller som de är.

Ingredienser

  • 5 dl vatten, 37 grader
  • 50 g jäst
  • 1 dl rapsolja
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 1 msk råsocker
  • ½ tsk salt
  • 5 dl havregryn
  • ½ tsk hjorthornssalt
  • 8-9 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt nystött kardemumma, socker, salt och havregryn blandat med hjorthornssalt. Arbeta in det mesta av mjölet. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.
    2. Dela degen i två delar och forma varje del till en längd. Skär varje längd i 15 bitar och rulla dem till släta bullar. Lägg över bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 25 minuter.
    3. Sätt ugnen på 250 grader.
    4. Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter. Låt bullarna svalna i 15 minuter och dela dem sedan med en gaffel så att ytan blir porös. Lägg tillbaks bullhalvorna på plåten och grädda ytterligare i 5 minuter så att de får fin färg. Stäng av värmen och torka skorporna i ca 2 timmar med ugnsluckan på glänt.

    Kommentarer (3)

    Anderstam 6 februari 2015

    Helt underbara skorpor som kommer att göras många gånger. Lägger in en bild på de nybakade Finskorporna. :)

    Fin 7 februari 2015

    Vad roligt att du tycker det! Knapra på :)

    Ulla Ryberg 27 mars 2023

    Bra recept men oljan är inte nämd i utförandet. Jag tog den i degspadet.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben