Havtornscheesecake

Här kommer en jättegod cheesecake med smak av havtorn. Sommaren 2008 serverades denna på Restaurang Rusell i Eckerö, Åland Använd helst en form med löstagbara kanter. För att "toppingen" ska hållas i formen så använd gärna "OH-band"

Ingredienser

  • Botten
  • 200 g digestive
  • 100 g smör
  • Fyllning
  • 375 g färskost
  • 75 g crème fraiche
  • 1 dl socker
  • ½ dl vetemjöl
  • ½ vaniljstång
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 70 g pressad havtorn
  • Topping
  • 3 dl pressad havtorn
  • ½ dl socker
  • 2 gelatinblad (beroende på varumärke, följ hänvisningarna på paketet för "lös gele")
  • Instruktioner

    1. Blanda digestive-kex med rumstempererat smör i mat beredare. Lägg bakplåtspapper på underdelen av formen och platta ut "pajskalet" i formen. Lägg i kylen i 1-2 timmar.
    2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Låt det stå i 10 minuter för bästa effekt.
    3. Medans "pajskalet" är i kylen så förbereder vi fyllningen. Vispa osten och créme fraiche slät med elvisp eller i matberedaren, tillsätt äggen ett i sänder, sedan resten av ingredienserna till fyllningen. (Lägg OH-Band runt kanterna på "pajskalet")
    4. Koka ihop pressad havtorn med socker. Ta bort den från värme och rör i gelatinbladen, en i taget, under omrörning.
    5. Häll "fyllningen" i formen och grädda i ugn i 120 grader. Den ska vara lite "simmig" i mitten. Gräddningen tar ungefär 20 minuter. Låt kakan svalna
    6. Häll den ljumna "havtorns-gelatinet" på kakan och låt stå i kyl i 4-5 timmar.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben