Helstekt kalkon á la Ingelsta

Serverar: 12 portioner

...som den engelska traditionen påbjuder på "Christmas Day" så äter vi alltid på kalkon...25 december och bordet dukat med var sin "Christmas Crackers"...

Ingredienser

  • 1 kalkon, tinad eller färsk, ca 5 kg
  • 1 citron
  • ½ dl smält smör
  • Salt
  • Peppar
  • Kinesisk soja
  • Fyllning
  • 1 påse, 200-250 g katrinplommon
  • 1 knippe persilja
  • 3 äpplen, klyftade
  • Till braspannan
  • 2 dl vatten
  • 2 gula lökar, i bitar
  • 2 morötter, i bitar
  • 5 enbär, torkade
  • Till såsen
  • 3 dl grädde
  • Vetemjöl till redning
  • Portvin/portvinsgelé
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. * Ugn 225 grader. **Ugn 175 grader.
    2. Dela citronen och stoppa ena halvan i ”halsgropen”.
    3. Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen. Gnid in kalkonen med den andra citronhalvan.
    4. Blanda smöret med kryddor och soja och pensla kalkonen runt om.
    5. * Stek i 225 grader i 30 minuter.
    6. **Ta ut braspannan och sänk temperaturen till 175 grader. Häll på vatten och lägg i lök, morötter och enbär.
    7. Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då. Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Fyll på med mer vatten om så behövs...
    8. OBS! Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon.
    9. Innertemperatur på bröst bör vara 65 grader och på lårköttet 75 grader. Hit kan kalkonen förberedas.
    10. Sila skyn och låt kalkonen kallna. Tranchera kalkonen och lägg upp på ugnssäkert fat.
    11. Vid serveringstillfället värms kalkonen under folie i 150 grader varm ugn.
    12. Koka upp skyn till såsen och tillsätt grädde och ev. mer buljong till önskad mängd. Red av med mjöl. Smaka av med salt, peppar och portvin eller portvinsgelé.
    13. Servera kalkonen med hasselbackspotatis, kokt eller stekt potatis, sås, brysselkål, sparris, majs, rödkål och katrinplommon.

    Liknande recept

    Kommentarer (14)

    christincarlsson 20 november 2010

    Sååååå himla gott :)

    Maria_Gbg 22 november 2010

    det låter ju smaskens! Men, vad menar du med "braskamin"?

    solfrid43 7 december 2010

    Vad meanr du med "braspannan"?

    MrsC 23 december 2010

    Liten ugnspanna.

    FP76 17 januari 2011

    Lagade kalkonen till släkten i helgen. Blev mycket uppskatat. Hade i ett par skedar svartavinbärsgele i såsen med portvin eftersom jag inte fick tag i portvinsgele, blev kanon.

    Cilka 28 oktober 2011

    Hade denna kalkon förra nyår -10, underbar alla tyckte verkligen om den. Blev så sugen på den idag,.köpte en kalkon på 5kg som ska tillagas efter detta recept. Den går utmärkt att frysa, så tusen tack för denna underbara kalkon.

    bensus 10 november 2011

    Underbart god och det är ju så enkelt att laga! Men, fick nu tips på att tillaga kalkonen i 100 grader, 1 timme/kg (tycker nog den kan stå inne en tid till). Allstå mycket långsammare men blev himla saftig och god på det sättet. Så om du har tid så gör gärna det, gott!

    christincarlsson 13 november 2011

    Supergott :)

    anne6802 21 november 2011

    Gjorde detta i lördags till 16 personer, alla nöjda och belåtna SUPERGOTT

    Miss_Coyote 30 december 2011

    Fantastiskt gott. Första gången vi gjorde kalkon och det blev galet mört och gott!

    Muriblom 12 januari 2012

    Gjorde det här kalkonreceptet på julafton. Hela familjen åt och tyckte det var jättegott!

    LindaJ28 25 december 2013

    Blev verkligen hur gott som helst. Förra året gjorde jag samma recept, men i stekpåse. Då blev det så där. Men i år följde jag receptet och det blev riktigt lyckat! Kalkonen blev jätte saftig och såsen var fantastisk god!

    Malan14 1 januari 2015

    Lagade detta igår på nyårsafton. Första gången jag har tillagat kalkon och det blev väldigt bra. Alla åt och tyckte det var så gott :D

    lica765 7 november 2016

    Ska göra detta recept idag men har en fråga om temperaturen. På kalkonen står det att den ska vara 80 grader när den är klar, men i receptet 65?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben