Helstekt oxfilé med konjakssås

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Serveras med en typ av "Pommes Annas"

Ingredienser

  • 1 oxfilé c:a 600 gr
  • 1msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1krm svartpeppar
  • Sås
  • 2 scharlottenlökar
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk smör eller margarin
  • 3 msk konjak
  • 2½ dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 tsk soya
  • ev salt
  • "Pommes Annas"
  • 15 potatisar
  • 250 gr smör
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Putsa oxfilén och krydda med salt och peppar.. Bryn den runt om i matfettet i en stekpanna. Efterstek filén i ugnen i 200 grader i c:a 15-20 minuter. Skiva köttet tunt lite på snedden.
    2. Såsen Skala och finhacka löken. Fräs lök och svartpeppar i matfettet i en kastrull. Häll på 2 msk konjak, vatten och fond. Koka upp och låt småkoka c:a 5min. Blanda mjöl och grädde och vispa i såsen. Koka ytterligare 5 min. Smaka av med soja, den sparade konjaken och ev lite salt o peppar.
    3. "Pommes Annas" Skala och skiva potatisarna i tunna skivor. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform eller använd en teflonform. Smält smöret smöret i en kastrull. Skala och riv vitlöken och blanda ned i smöret. Häll 1 msk av det smälta smöret i botten på formen. Lägg ett lager potatis och fördela den jämt. Salta och peppra. Varva smör och potatis tills formen är fylld. Salta och peppra vartannat varv. Sätt in i ugnen 200 grader c:a 1 timma. Täck med alufolie om det börjar bli bränt.
    4. Servera med oxfilén, konjakssåsen och haricots verts eller någon annan grönsak.

    Liknande recept

    Kommentarer (7)

    ismo10 28 september 2008

    Mycket gott

    ekrotlasu 27 februari 2009

    Vilken god rätt, speciellt såsen!

    matskoj 19 mars 2009

    Såsen var helt ljuvlig. Jag lite mindre soya. Kommer absolut att använda detta recept igen.

    Lennart_58 4 januari 2010

    Oj oj oj va gott. Tack så mycket o 5P i betyg.

    gds877 31 december 2010

    En fempoängare, verkligen gott !!!!!!!!!!

    Strandeva 4 januari 2011

    Jättegod sås, men jag gjorde hasselbackspotatis till det blev lycklat!

    systeryster 2 november 2013

    Jättegott! Nu blir det konjakssås vid fler tillfällen.Jag hade naturligtvis i lite mer grädde och lite sirap i såsen. Ingen viktväktarvariant men gott!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben