Helvetesbröd

Serverar: 2 portioner

Bröd

Ingredienser

  • Skållning
  • 3 ½ dl vatten
  • 1 ½ dl helt vete
  • 1 ½ dl vetekross eller 3 dl vetekross
  • Deg
  • 1 pkt el1 påse jäst för matbröd (blå)
  • 3 ½ dl vatten
  • 1 tsk salt
  • ½ msk strösocker
  • 1 dl torkad frukt i bitar (t ex aprikoser, dadlar)
  • 1 dl grovt hackade valnötter eller vallmofrön
  • 7 dl grahamsmjöl
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Koka upp vattnet och häll det över vetet i en bunke. Låt det svalna till 37 grader. Smula jästen i en annan bunke. Häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig.
    2. Blanda ner salt, socker, frukt, nötter, det skållade, grahamsmjöl och vetemjöl. Det blir en ganska kladdig deg.
    3. Fördela i två smorda brödformar á 1 ½ liter. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Stjälp upp limporna på galler och vira in i bakdukar.
    5. Häll torrjäst för matbröd i 2 dl vetemjöl. Koka upp 3 ½ dl vatten. Häll det över resterande vetemjölet och grahamsmjölet. Låt det svalna till 40° C.
    6. Blanda ner salt, socker, frukt, nötter, det skållade, grahamsmjöl och vetemjölsblandningen. Det blir en ganska kladdig deg.
    7. Fördela i två smorda brödformar a 1 ½ liter. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 ° C. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
    8. Stjälp upp limporna på galler och vira in i bakdukar.

    Kommentarer (1)

    Limparion 26 maj 2008

    Hahaha, jag tänkte först att det var ett mycket osmickrande namn på ett bröd, för satansdyrkare måhända? Tills jag insåg att det ingick helt vete i receptet...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben