En favorit bland mina grytrecept, kommer från en gammal recept bok som jag har (Goda grytor, 1973 tredje upplagan, ICA). Heter som sagt var "Herrfavoriten" men jag tror nog att det kan bli en "Damfavorit" också.
Ingredienser
400 g oxkött, högrev eller innanlår
3 msk smör
2-3 morötter , skär moroten i mindre stänger
2 gula lökar i skivor
6 ansjovisfiléer
Salt
Peppar efter behag
1 knivsudd cayennepeppar
1-2 msk konjak
2-3 dl buljong
En liten burk hel konserverad svamp
1 burk konserverade hela tomater , slå bort spadet
4-5 potatisar som skärs i klyftor
Instruktioner
- Skär köttet i små tärningar och bryn det i smöret i en stekpanna, tillsätt morötterna, löken och låt detta bryna lätt.
- Lägg på ansjovisfiléerna och rör om i grytan, krydda med salt och pepparsorterna. Häll på konjaken samt lite av buljongen, låt koka ur, för över sedan till en större gryta.
- Häll på resterande buljong och låt sakta småkoka i ca 30 minuter. Därefter tillsätts svampen och tomaterna (jag brukar trycka sönder tomaterna lite) och den klyftade potatisen. Låt grytan koka tills potatisen är klar.
- Egentligen är ju grytan godast på 2-3 dagen, när den har fått dra in alla smakerna ordentligt, men så är det ju med de flesta grytor.
Kommentarer (1)
Den är god. Jag har inte lagat den på flera år.