Herrgårds-tartelette

Serverar: 36 portioner

Överbliven smördeg går bra att frysa Vill man inte göra egen smördeg kan man använda färdigköpta plattor Värm tarteletten i ugn före servering

Ingredienser

  • Smördeg
  • 250 g vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 25 g normalsaltat smör
  • 1 äggula
  • 1,4 dl kallt vatten
  • Till inkavling
  • 225 g osaltat kylskåpskallt smör
  • Oststanning
  • 7 dl mjölk
  • 5 dl grädde
  • 450 g riven lagrad Herrgård
  • 10 stora ägg
  • Muskot
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Dag 1 Arbeta ihop alla ingredienserna till smördegen. Rulla ihop den till en boll och skär ett kryss i bollen. Låt degen vila i kyl i 2 timmar. Platta ut smöret, som ska kavlas in till en rektangulär platta ca 1 1/2 cm tjock. Ställ kallt.
    2. Kavla ut smördegen till en rektangulär platta, dubbelt så stor som smörplattan. Lägg smöret på ena halvan av degen. Vik över den andra deghalvan. Tryck till med kaveln och kavla ut på andra ledden till en avlång kaka. Plasta in degen och låt den vila i kyl i 30 minuter.
    3. Ta ut degen och kavla ut den ca 8 mm tjock. Vik den sedan i tre delar. Kavla och vik på samma sätt två gånger till. Plasta in och låt degen vila i kyl mellan varje kavling.
    4. Dag 2 Blanda alla ingredienserna till oststanningen. Smaksätt med salt och muskot. Kavla degen på samma sätt som dag 1.
    5. Kavla sista gången ner smördegen till 1 1/2 mm Nagga degen och stick ut rundlar. Fodra portionsformar ca 5 cm i diameter och 2 cm höga med smördeg, degen ska gå hela vägen ut i kanterna. Fyll på med stanningen till 2 mm under kanten. Baka i ugn i 190° tills stanningen har satt sig.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben