Herrgårdsfärs

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Ansjovis och lök kan sätta god smak på de flesta rätter, inte minst köttfärsrätter. Det här är en gammaldags färslimpa, som ofta lagades i herrgårdsköken. Man malde då mycket färs på en gång och det var bekvämast att grädda den i ugnen.

Ingredienser

  • 1 dl ströbröd
  • 1 1/2 - 2 dl grädde
  • 300 g nötfärs
  • 100 g fläskfärs
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm grovstött kryddpeppar
  • 2 msk riven rödlök
  • 2 msk finhackad ansjovis (4 - 6 filéer)
  • 1 ägg
  • ev 1/2 msk ansjovisspad
  • smör eller margarin till fatet
  • 2 tomater
  • Instruktioner

    1. Låt ströbrödet svälla i grädden en stund. Lägg färsen i en bunke. Arbeta samman den med salt, kryddpeppar, rödlök och ansjovis. Tillsätt ägget och ev ansjovisspad. Späd med ströbrödsblandningen, litet i sänder, och arbeta färsen smidig. Lägg den på ett smort, ugnssäkert fat och forma till en jämn limpa.
    2. Skölj och skiva tomaterna. Grädda färslimpan i 175° ca 45 minuter. Öka ev värmen till 200° de sista 10 minuterna. Lägg samtidigt på tomatskivorna.
    3. Servera med potatis och kokta grönsaker.

    Kommentarer (1)

    maggan123 18 januari 2009

    JAG LAGADE DENNA RÄTT IDAG,DET VAR JÄTTEGOTT OCH MÄTTANDE,SERVERADE KOKT POTATIS,INLAGD GURKA,KOKTA GRÖNSAKER OCH GELE TILL,KOMMER ATT GÖRA DEN IGEN

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben