Ansjovis och lök kan sätta god smak på de flesta rätter, inte minst köttfärsrätter. Det här är en gammaldags färslimpa, som ofta lagades i herrgårdsköken. Man malde då mycket färs på en gång och det var bekvämast att grädda den i ugnen.
Ingredienser
1 dl ströbröd
1 1/2 - 2 dl grädde
300 g nötfärs
100 g fläskfärs
1/2 tsk salt
2 krm grovstött kryddpeppar
2 msk riven rödlök
2 msk finhackad ansjovis (4 - 6 filéer)
1 ägg
ev 1/2 msk ansjovisspad
smör eller margarin till fatet
2 tomater
Instruktioner
- Låt ströbrödet svälla i grädden en stund. Lägg färsen i en bunke. Arbeta samman den med salt, kryddpeppar, rödlök och ansjovis. Tillsätt ägget och ev ansjovisspad. Späd med ströbrödsblandningen, litet i sänder, och arbeta färsen smidig. Lägg den på ett smort, ugnssäkert fat och forma till en jämn limpa.
- Skölj och skiva tomaterna. Grädda färslimpan i 175° ca 45 minuter. Öka ev värmen till 200° de sista 10 minuterna. Lägg samtidigt på tomatskivorna.
- Servera med potatis och kokta grönsaker.
Kommentarer (1)
JAG LAGADE DENNA RÄTT IDAG,DET VAR JÄTTEGOTT OCH MÄTTANDE,SERVERADE KOKT POTATIS,INLAGD GURKA,KOKTA GRÖNSAKER OCH GELE TILL,KOMMER ATT GÖRA DEN IGEN