Hjortnäspytt

Serverar: 8 portioner

Tid: 1 timme

Det här receptet kom till när vi var ute med båten i början av 90-talet och låg vid bryggan i Hjortnäs, Leksand. Att laga mat till 4 personer på ett gasolkök med två "plattor" är inte det enklaste. Då uppfanns denna rätt (som fortfarande är mycket omtyckt men numera lagas hemma på spisen).:-)

Ingredienser

  • Potatis, gärna fast sort. Så mycket som ryms i en 3-liters kastrull
  • 5 dl vispgrädde (matlagningsgrädde går säkert bra för de som vill hålla igen på kalorierna, äkta grädde ger dock godare smak - tycker jag)
  • 1 pkt grillkorv, 10 stycken
  • 2 pkt bacon
  • 1 purjolök (för att få smak - ta en stor)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Aromat (om man vill)
  • Instruktioner

    1. Koka potatisen, låt svalna. Bottna en 4-liters kastrull med 3 dl grädde och fyll sedan på med skalad potatis i lagom bitar. Salta mellan varven - inte för mycket! Tänk på att baconet är salt! Bättre att ta för lite och sedan salta i efterhand.
    2. Stek först bacon och lägg på hushållspapper. Låt fettet vara kvar i pannan (om det inte är bränt) och mjukstek sedan strimlad purjo i detta fett (tar åt sig mycket god smak!). Strimla baconet i mindre bitar och blanda ner dessa + purjon i potatisen.
    3. Skölj (om ni vill) stekpannan och bryn lite smör. Slanta grillkorvarna och stek gyllenbruna i smöret. Blanda sedan ner även korven i potatisen.
    4. Tillsätt resten av grädden.
    5. Rör om mycket försiktigt och tillsätt även svartpeppar och Aromat efter behag. Här måste man provsmaka sig fram! Värm upp alltihopa på svag till måttlig värme, rör om ofta (försiktigt - potatisen ska inte bli mosad) så det inte bränns. Späd ev. med mjölk om det blir för tjockt. Viktigt är att grädden får så pass mycket värme att den tjocknar till. Sedan kan man ju värma sin portion i mikron för att slippa ev. vidbränning....
    6. Smaklig måltid utlovas bestämt!

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben