Hofdalatårta

Serverar: 1 portioner

Sedan gammalt bakas denna släkttårta på Hofdala Gård till familjens högtidsdagar.

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 4 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 175 g sötmandel
  • Kolasmet
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • ½ dl sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • 2½ dl vispgrädde
  • Kakao
  • Instruktioner

    1. Vispa äggvitorna till hårt skum. Strö i 2 dl socker litet i sänder under kraftig vispning. Sist blandar du i mandeln, som skalats och malts.
    2. Gör en fyrkantig form av hushållsfolie. Ställ den på en plåt, smörj den och bred ut mandelsmeten i den. Grädda kakan i 175° ca 30 minuter. När den kallnat, lossa den och för över den till ett serveringsfat.
    3. Kolasmet: Koka upp grädde, socker och sirap under omrörning. När smeten är så tjock att det bildas "gångar" vid omrörningen tillsätter du vaniljsockret. Låt sedan smeten svalna något och häll den över mandelbottnen.
    4. Vispa grädden till skum. Bred den över den kalla tårtan eller spritsa den i mönster. Sikta över ett par msk kakao.

    Kommentarer (2)

    Cilla71a 18 januari 2011

    Har haft detta recept i många år & denna tårta är suveränt god, jag brukar tillsätta lite smör för att få en knäckigare smak på kolan.. mums :-)

    Stina 22 november 2023

    Hemma hos oss görs Hofdalatårta special. Två marängbottnar (kan göras antingen med mandel eller hasselnötter), vaniljsmörkräm emellan och kolasås på toppen. Garneras med vispad grädde. Påminner lite om köpt dajmtårta ;)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben