Holmekaga

Serverar: 10 portioner

Mycket goda.

Ingredienser

  • 100 g jäst
  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl mjöl, grovt, t ex grahamsmjöl eller grovt rågmjöl
  • 3 liter vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en rymlig bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och vattnet. Ljumma vätskan till 37° (fingervarmt).
    2. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker och resten av degvätskan.
    3. Blanda ner det grova mjölet. Tillsätt sedan 2 1/2 liter av vetemjölet, lite i taget. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
    4. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt och dragfritt till dubbel storlek, ca 30 min. Ta upp degen och arbeta den smidig. Tillsätt mer mjöl om den känns kladdig. Degen ska bli blank och smidig.
    5. Dela degen i 10 bitar och forma till runda bullar. Kavla bullarna till brödkakor, ca 20 cm i diameter. Lägg kakorna på bakplåtspapper.
    6. Nagga kakorna med gaffel eller använd kruskavel. Ställ dem att jäsa övertäckta 20–30 min. Sätt ugnen på 275°. Nagga dem sedan igen (detta för att undvika luftblåsor) och grädda dem på varma plåtar mitt i ugnen 4–5 min. Låt dem svalna på galler med bakdukar över.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben