Hummercocotte

Serverar: 10 portioner

Lyxigt gott. Utmärkt förrätt som kan stå så gott som klar i kylen. Kan varieras med räkor, kräftstjärtar eller vit fisk.

Ingredienser

  • 5 humrar kokta
  • Sås
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk koncentrerad hummerfond
  • 1 dl fiskbuljong av tärning
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 2-3 krm salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 1/2 msk maizena majsstärkelse
  • Vatten
  • Gratinering
  • 4 äggvitor
  • 1 dl färsk riven parmesanost
  • Instruktioner

    1. Klyv humrarna på längden. Ta ut köttet ur klor och stjärt. Dela i mindre bitar. Fördela köttet i 10 smorda cocotteformar. Ställ dem i kylen.
    2. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den mjuk i smöret utan att den tar färg. Tillsätt vin, fond, fiskbuljong, vispgrädde och creme fraiche. Låt såsen sjuda ca 20 minuter, till 5 dl silad sås. Häll tillbaka den silade såsen i kastrullen. Smaka av med salt och cayennepeppar. Blanda maizena och vatten. Rör ner i såsen under kokning. Låt såsen kallna.
    3. Fördela den kalla såsen över hummern i cocotterna. Låt stå kallt tills de ska gratineras.
    4. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa äggvitorna till ett fast skum, men inte för länge. Vänd ner parmesanosten. Bred ut massan över hummern och gratinera i mitten av ugnen 5-10 minuter. Servera direkt.

    Kommentarer (2)

    moni63 4 juli 2009

    Jo, det var ett tag sedan jag gjorde detta, men det var jättegott på vår nyårsaftonsmeny. Lite lyx på nyår får man kosta på sig!

    Sofi Ericsson 31 januari 2024

    Till en middag

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben