Ingefärsapelsinformbröd

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar

Ett saftigt formbröd med en egen karaktär. Passar speciellt som frukostbröd till ostmackor, då brödet lätta egna karaktär matchade osten perfekt. Om ni rostar brödet är det fortfarande saftigt och dess egen karaktär förhöjs.

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • ½ tsk mald ingefära
  • 2-3 msk apelsinmarmelad
  • 13-14 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    Smält smöret och tillsätt mjölken, låt bli fingervarmt 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, salt, socker, ingefära, marmelad och det mesta av mjölet. Knåda väl med degkrokar till degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Vält upp på mjölat bakbord och knåda lätt, dela i 2 bitar. Tryck ut varje bit till en rektangel och rulla ihop ifrån långsidan så får ni bättre höjd på brödet. Lägg med skarven neråt i smorda avlånga brödformar ca 15 dl och jäs övertäckt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och grädda på nedersta falsen i ca 30 minuter. Vält bröden ur formarna och låt svalna övertäckta på galler.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben