en burk 450 gr Grebbestads hel ansjovis, rensad från ben
Salt
vitpeppar
Ansjovisspad
Ströbröd
Instruktioner
1. Fräs löken mjuk i smör,i en stor kastrull. Slå på mjölk och grädde, koka upp.
2. Tillsätt den strimlade potatisen, strösockret och ansjovisen. Koka upp alltsammans under ständig omröring. Låt det koka tills potatisen sjunkit ihop, ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och ansjovisspad.
3. Slå upp alltsammans i en smord ugnsfast form. Strö ströbrödet över och grädda ca 45 minuter i 175 graders ugn.
När man gör Janssons är det värt att lägga ned lite möda på att rensa hel ansjovis, men hinner man inte det så tar man filéer.
Servera med ett gott knäckebröd och prova gärna med inlagda rödbetor och dijonsenap till.
Tillagningstid: Janssons frestelse En och en halv timme
Kommentarer (17)
maisac24 december 2008
Bästa Janssons jag har smakat.
jimmyboy_6669 maj 2009
Denna var mkt god och uppskattad hos oss när den gjordes under påsk.
Klart värd att rekommendera.
chatte7115 december 2009
Denna gjorde jag i helgen som gick och det var många av mina vänner som tyckte att det var den bästa Jansson dom smakat. Samma säger jag! Jag är inte så förtjust i ansjovis så jag tog lite mindre än hälften till dubbel sats (200 g).
Kommer att göras fler gånger!
Maithai26 december 2009
Jättegod och krämig! Enkelt recept, fast det var lite pilligt att rensa hela ansjovis, tror det blir filéer nästa år. Trodde att min jansson blev för salt, men det var helt perfekt dagen efter, julafton. Tack för ett bra recept!
hp679 januari 2010
Riktigt god jansson. Vi laga den igår och den blev väldigt uppskattad. Resterna åt vi idag och den var om ännu godare idag. Kommer att laga toll den många gånger.
gds87726 augusti 2010
Mycket god Jansson, en favorit blir detta.
lekmanhansen23 december 2010
Seriöst den godaste Jansson jag ätit, o jag är stor fanatiker av Jansson! Kommer alltid bli denna från o med nu!!! Yum!
betsla27 december 2010
Mycket gott! Krämigt och gräddigt!
fiskstryparen4 januari 2011
Sweet! Tog dock en palsternacka o lite mindre potatis för en naturlig sötma
zentaschiller27 december 2011
Mycket god och uppskattad på jobbet när jag gjorde den dit. Många som är "kräsna" med Janssons tog om. Mycket beröm och lovord!!!
En ny favorit!
asalun_685 maj 2012
Denna är jättegod!
Eckhardt6 december 2012
Supergod! Den godaste Janssons jag smakat ... Rekommenderas varmt .. Tack för receptet!!
karin471115 december 2012
Lättlagat. Supergott
dag67 februari 2013
Underbart gott :
Mizzie126 december 2013
Absolut den bästa jansson jag har smakat.
melande26 juni 2016
Den bästa Janssons jag ätit i mitt 59 åriga liv.
Mina gäster lovordade den, så ett jätte stort tack för receptet.
hp6718 oktober 2016
Igår åt vi denna goda jansson igen.
Vilken gång i årdningen vet jag inte.
Supergott 👍
Bästa Janssons jag har smakat.
Denna var mkt god och uppskattad hos oss när den gjordes under påsk. Klart värd att rekommendera.
Denna gjorde jag i helgen som gick och det var många av mina vänner som tyckte att det var den bästa Jansson dom smakat. Samma säger jag! Jag är inte så förtjust i ansjovis så jag tog lite mindre än hälften till dubbel sats (200 g). Kommer att göras fler gånger!
Jättegod och krämig! Enkelt recept, fast det var lite pilligt att rensa hela ansjovis, tror det blir filéer nästa år. Trodde att min jansson blev för salt, men det var helt perfekt dagen efter, julafton. Tack för ett bra recept!
Riktigt god jansson. Vi laga den igår och den blev väldigt uppskattad. Resterna åt vi idag och den var om ännu godare idag. Kommer att laga toll den många gånger.
Mycket god Jansson, en favorit blir detta.
Seriöst den godaste Jansson jag ätit, o jag är stor fanatiker av Jansson! Kommer alltid bli denna från o med nu!!! Yum!
Mycket gott! Krämigt och gräddigt!
Sweet! Tog dock en palsternacka o lite mindre potatis för en naturlig sötma
Mycket god och uppskattad på jobbet när jag gjorde den dit. Många som är "kräsna" med Janssons tog om. Mycket beröm och lovord!!! En ny favorit!
Denna är jättegod!
Supergod! Den godaste Janssons jag smakat ... Rekommenderas varmt .. Tack för receptet!!
Lättlagat. Supergott
Underbart gott :
Absolut den bästa jansson jag har smakat.
Den bästa Janssons jag ätit i mitt 59 åriga liv. Mina gäster lovordade den, så ett jätte stort tack för receptet.
Igår åt vi denna goda jansson igen. Vilken gång i årdningen vet jag inte. Supergott 👍