Janssonspaj

Serverar: 4-6 portioner

Supergott alternativ till Janssons frestelse. Perfekt som förrätt.

Ingredienser

  • Pajskal
  • 100 g smör
  • 2 msk vatten
  • 3 dl vetemjöl, (180 g)
  • Fyllning
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör
  • ½ dl gräslök, finskuren
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 100 g ansjovisfiléer, avrunnen vikt (c:a 1½ burk)
  • 300 g potatis, kokt
  • 2 dl mjölk
  • 3 lökar, färska gula
  • 1 dl västerbottensost, grovriven
  • Garnering
  • gräslök
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl, smör och vatten i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 1 timme.
    2. Sätt ugnen på 225°.
    3. Skiva potatisen. Ansa och skiva löken. Fräs löken mjuk i smör ca 5 min. Fördela potatis och lök i pajskalet. Lägg på ansjovisfiléer.
    4. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, peppar och gräslök.
    5. Häll blandningen i pajskalet. Strö på ost. Grädda ca 40 min. Garnera med gräslök.
    6. Tips: Tryck ut pajdegen i kokotter (små, ugnsfasta portionsformar) eller amerikansk muffinsform av plåt, lägg i fyllningen och servera som förrätt.
    7. Går utmärkt att frysa.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben