Jordgubbsfröjd

Serverar: 1 portioner

En varm sommardag är det skönt att kunna bjuda på en god tårta utan att behöva värma ugnen. På en knaprig kakbotten smaksatt med kanel vilar den rosa jordgubbstårtan - en tårta som är färdig att bjuda på efter ett par timmar i kylskåpet.

Ingredienser

  • Botten
  • 75 g smör eller margarin
  • 8 digestivekex
  • 1 tsk kanel
  • Fyllning
  • 7 gelatinblad
  • 5 dl färska jordgubbar eller ca 300 g djupfrysta
  • 2 ägg
  • 1-1½ dl socker
  • 200 g Philadelphia Light
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • Rivet skal och saft av ½ citron
  • Garnering
  • 5-10 dl jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Smält matfettet. Krossa kexen fint i matberedare och blanda krosset med kanel och margarin. Tryck ut blandningen i botten på en form, ca 24 cm, med löstagbar kant. Det går bra med hjälp av baksidan på en sked. Ställ formen i kylen så att kakbottnen stelnar.
    2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Mosa jordgubbarna med gaffel eller i matberedare. Oavsett om du valt färska eller djupfrysta bär ska det bli ca 3 dl bärmos. Dela äggen och vispa gulorna tillsammans med socker. Mängden socker beror på hur söta bär du använder. När äggsmeten är pösig, vispa ned ost och crème fraiche.
    3. Tvätta citronen väl, riv skalet och blanda ned det. Vispa äggvitorna till hårt skum. Lägg gelatinbladen i en kastrull tillsammans med pressad citron och smält över svag värme. Rör ned gelatinet i smeten och vänd till sist ned äggvitorna. Häll smeten i formen och ställ den i kylen ett par timmar.
    4. Lossa kanten och servera tårtan garnerad med jordgubbar delade i kvartar, halvor eller skivor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben