Jordgubbspavlova

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 4 timmar

En god tårta där man kan göra marängen upp till en vecka i förväg om man förvarar den torrt och svalt, men inte kallt.

Ingredienser

  • 4 äggvitor
  • 2 dl socker
  • några droppar pressad citron
  • CITRONKRÄM
  • 4 äggulor
  • 3 dl socker
  • 8 msk pressad citronsaft
  • rivet skal av 1 citron
  • 100 g smör, osaltat
  • 1½ gelatinblad
  • TOPPING
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 2 msk florsocker
  • 1 l jordgubbar
  • ev. myntablad till garnering
  • Instruktioner

    Rita en rundel, ca 26-28 cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Smörj och mjöla inuti rundeln (så lossnar marängen lättare). Vispa äggvitorna till hårt skum (du ska kunna väna upp och ner på bunken utan att någon äggvita rinner ut) och rör ner sockret. Vispa lite tills smeten blänker. Blanda ner några droppar citronsaft. Bred ut smeten i rundeln och grädda i 140 grader i 1 tim och 15 min. Håll koll så att marängen inte blir bränd. Stäng av värmen och låt marängen stå kvar i ugnen ett par timmar. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Riv skalet av citronen. Vispa äggulorna och hälften av sockret fluffigt. Värm citronjuice, smör, socker och citronskal. Slå den varma citronblandningen över ägg- och sockerblandningen. Blanda väl och värm på spisen under vispning tills citronkrämen tjocknar. Rör ner gelatinbladen och sila krämen. Låt krämen kallna i vattenbad. Bred ett lager citronkräm på marängen. Vispa grädden och blanda ner grekisk yoghurt och florsocker. Bred blandningen över citronkrämen. Garnera med jordgubbar och eventuellt färska myntablad.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben