Jorgubbsbakelse med citrongräsgelé

Serverar: 6 portioner

Tid: 3 timmar

Krämig bakelse som kräver lite jobb, men är välkommen på alla kalas.

Ingredienser

  • Hasselnötsmaräng
  • 2 äggvitor
  • 75 g hasselnötter, malda
  • ½ dl florsocker
  • OVERHEADPLAST
  • Citrongräsgelé´
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 2 stjälkar citrongräs
  • 1 gelatinblad
  • Mascarponekräm
  • 100 g mascarpone, ost
  • ½ dl florsocker
  • 1 ägg
  • 2 msk jordgubbssaft, ospädd
  • rivet skal från 1 citron
  • 1 gelatinblad
  • Jordgubbar till garnering
  • Instruktioner

    1. Ugn 175 grader
    2. Rita upp 6 cirklar ( 6 cm ) på bakpapper.
    3. Vispa äggvitorna till hårt skum. Mal hasselnötterna. Blanda ner florsocker och nötter i äggviteskummet.
    4. Spritsa marängen i cirklarna och sätt in i ugnen 25 minuter. Låt svalna, innan du lossnar dem.
    5. KLIPP OVERHEADPLASTEN I REMSOR, 6 CM BREDA
    6. Vänd marängbottnarna upp och ner, och dra runt plastremsan runt, så den bildar ett rör, tejpa.
    7. Halvera jordgubbarna, och lägg dem längs kanterna.
    8. Lägg gelatinbladet i kallt vatten, låt stå 5 minuter. Dela ägget i gulor och vitor.
    9. Blanda äggulan med mascarpone och socker. Rör i saften och rivet citronskal.
    10. Smält gelatinet i vattenbad, rör ner i mascarponekrämen.
    11. Vispa upp äggvitan till ett hårt skum och vänd ner. Häll krämen på bottnarna. Låt stå kallt tills det stelnar.
    12. Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter. Krossa citrongräset, med handtaget på en kniv, och lägg i kastrull tillsammans med socker och vatten, låt koka upp.
    13. Rör ner gelatinbladet i den varma sockerlagen så att det smälter, och ställ kallt tills den nästan stelnar. Ös över gelé´n överbakelserna, och låt stå kallt i 2 timmar.
    14. Ta' loss plasten och garnera med halva jordgubbar.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben