Gammaldags namn på en gammaldags och ovanligt god kaka. Den smakar smör för hela slanten men innehåller inte mer av den varan än vad många andra småkakor gör. Hemligheten är att man rör smöret ordentligt innan det blandas med övriga ingredienser. I den här degen bör det vara smör. Låt gärna degen vila över natten innan den kavlas ut.
Ingredienser
200 g mjukt rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
Smör eller margarin till plåtarna
Ca 30 sötmandlar
Instruktioner
- Rör smöret tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt sockret, rör om och arbeta in mjölet. Låt degen vila på sval plats i minst 1½ timme, ju längre desto bättre.
- Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock kaka och sporra den till sneda rutor.
- Flytta över kakorna till lätt smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar. Halvera mandlarna och tryck fast en halva på varje kaka.
- Grädda kakorna 8-10 minuter i 175 graders ugnsvärme tills de fått vacker guldbrun färg. Passa dem väl.
Kommentarer (0)