Juledram

Tid: 30 minuter

Har kört denna snaps sedan 2003, med små variationer. Varje år går allt åt, och det torde vara ett betyg så gott som något (har receptet på en hemsida sedan Hedenhös, och eftersom jag sett det dyka upp lite varstans borde det indikera att det uppskattas). Inspirationen till receptet kom från en dansk bok om brännvinskryddning, och det är ett de mer lyckade recepten jag värkt ur mig till dags dato.

Ingredienser

  • 140 cl brännvin (2 flaskor)
  • 10 kardemummakärnor
  • 4 vitpepparkorn
  • 4 svartpepparkorn
  • 6 nejlikor, hela
  • 5 sötmandlar
  • ½ g saffran
  • 1 vaniljstång (kluven)
  • 1 bit kanel
  • 1 bit torkad ingefära (delad)
  • 1 bit pomeransskal (strimlat)
  • 2-3 tsk honung
  • Instruktioner

    1. Blanda alla ingredienser utom pomeransskal, honung och ena flaskan sprit i en lufttät glasburk. Låt dra i 8-10 månader (skaka burken sporadiskt) och sila sedan. Tillsätt pomeransskalet och låt snapsen dra i ytterligare 2 veckor innan snapsen silas och filtreras. Tillsätt 2-3 tsk honung och blanda i den återstående flaskan sprit. Låt gärna snapsen stå några månader och dekantera sedan för att avlägsna sediment.
    2. Som variation kan man byta ut pomeransskalet mot rivet apelsinskal (utan det beska vita).

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben