Juleribbe

Serverar: 4 portioner

Traditionell norskt revbenspjäll till julbordet.

Ingredienser

  • 2 kg revbensspjäll
  • 3 msk salt
  • 2 tsk peppar
  • Ca 2dl vatten
  • Instruktioner

    Beräkna ca 500 g revbensspjäll per person. Skär rutigt mönster genom svålen med vass kniv. Gnid in salt och pappar och låt det stå svalt i 1-3 dagar. Lägg köttet på ett galler med svålen nedåt och däck över med folie. Detta ger bättre smak.Innan stekningen vänder du på revbenspjället och lägger en tallrik under köttet uppå gallret. Detta gör att det smältande fettet rinner av. Häll vatten i pannan under gallret och täck köttet med aluminiumsfolie. Första 45 minuter stekes köttet på 230 grader mitt i ugnen. Detta gör att det bildas bubblor på svålen. Ta bort folien men låt tallriken ligga kvar och stek vidare på 200 grader i ytterliggare ca 1 1/2 timme. Tjockleken på köttet avgör stektid. Låt köttet vila ca 20 minuter innan du delar upp i bitar. Servera med skyn från köttet, surkål, rödkål och kokta potatis.

    Kommentarer (1)

    Swedishrose 13 maj 2009

    Mmmmm, ribbe!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben