Julfranska

Serverar: 2 portioner

Ett bröd som alltid finns på julen hos oss

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 dl matolja
  • 1 ägg
  • 1½ tsk socker
  • 1½ tsk salt
  • 1 äpple
  • 1 msk malda pomeransskal
  • 13-14 dl vetemjöl special
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Häll på fingervarmt vatten och lös jästen. Skala, kärna ur äpplet och tärna det. Arbeta in matolja, ägg, äpple, socker, salt, pomeransskal och det mesta av vetemjölet. Knåda degen tills den är blank och smidig. Låt jäsa ca 30 minuter.
    2. Ta upp och knåda degen och dela den i två delar. Skär av en bit från varje del som du kan fläta eller sno och sedan lägga på. Forma två bröd och lägg på ”snodden” på brödet. Låt änden komma under brödet. Låt jäsa 30 minuter.
    3. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrö. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter i 200 grader. Låt bröden svalna på galler under duk. Går att frysa.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben