Julgifflar

Serverar: 28-32 portioner

Julgifflar

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 75 g smör
  • 2 ½ dl matlagningsgrädde
  • ½ dl socker
  • 1 pkt saffran
  • 1 krm salt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 ägg
  • 9-10 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 125 g mandelmassa
  • 1 ägg
  • 1 påse hackade apelsinskal, 60 g
  • ½ dl russin
  • Pensling och garnering
  • 1 ägg
  • Mandelspån
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt grädden. Låt det bli fingervarmt, 37ºC. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig. Tillsätt socker, kryddor, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt i ca 30 min.
    2. Riv mandelmassan till fyllningen. Blanda med de övriga ingredienserna. Ta upp degen och knåda den smidig. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en rund kaka, ca 24 cm i diameter.
    3. Dela dem i 6 eller 8 trekanter. Lägg på en klick av fyllningen. Rulla ihop så att spetsen kommer på undersidan. Lägg gifflarna på en smord plåt. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225ºC. Pensla gifflarna med uppvispat ägg. Strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 8 min. Låt gifflarna svalna på galler.

    Kommentarer (2)

    monbjon 14 januari 2008

    De godaste "julbullar" jag ätit!!!

    CorrodedHalo 6 mars 2008

    Riiiiktigt gott!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben