Julklappstårta

Serverar: 10-12 portioner

Hårt eller mjukt tårtpaket? Det är svårt att veta när tårtan står på bordet. En överraskning blir det, var så säker – tårtan döljer allt från äppelmos till julglögg.

Ingredienser

  • Bottnar
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk
  • Vaniljfyllning
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 äggula
  • 150 g smör eller margarin
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Äpplefyllning
  • 1 dl äppelmos
  • 0,5 tsk malen kanel
  • Garnering
  • 300 g vit marsipan
  • 1–1,5 msk julglögg
  • 1 tub rött tårtgelé
  • Silverkulor
  • Instruktioner

    1. Börja med bottnarna: Sätt ugnen på 250°C. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
    2. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner detta växelvis med mjölken i äggvispet.
    3. Klä en långpanna, 30x40 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i pannan.
    4. Grädda kakan mitt i ugnen ca 5 min. Stjälp upp kakan på ett lätt sockrat smörgåspapper.
    5. Gör vaniljfyllningen: Blanda vatten och matfett i en kastrull. Vispa i mjölet. Låt allt koka några min.
    6. Tag kastrullen från plattan. Rör ner äggulan. Låt krämen kallna.
    7. Rör matfett och florsocker smidigt med elvisp. Blanda ner florsockerblandningen, lite i taget, i den kokta krämen. Smaksätt krämen med vaniljsocker.
    8. Dela kakan i 3 lika stora delar. Lägg en del på ett fat. Bred på det mesta av vaniljfyllningen. Lägg på nästa del.
    9. Gör äppelfyllningen: Smaksätt äppelmoset med kanel. Bred det på tårtan. Lägg på den tredje delen. Bred på resten av vaniljfyllningen.
    10. Gör garneringen: Arbeta in glöggen i marsipanen. Kavla ut till en kaka som täcker hela tårtan. Vik in och skär av så att tårtan ser ut som ett paket.
    11. Spritsa snöre och rosett med tårtgelén. Strö silverkulor över tårtan.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben