Julrisotto

Serverar: 8 portioner

En underbart god risotto i Julens tecken med glögg, russin och saffran.

Ingredienser

  • Risotto
  • 2 tsk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stor gul lök
  • 1 g saffran (2 förp)
  • 3 dl avorioris
  • 8 dl varm köttbuljong
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 1 dl glögg
  • Kokta musslor
  • ½ kg blåmusslor
  • 1 liten gul lök
  • 1 msk smör
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vatten
  • ½ dl hackad bladpersilja
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • Topping
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 1 dl sultan- eller andra russin
  • 2 dl västerbottensost
  • 2 krm salt
  • Instruktioner

    1. Hacka vitlök och den stora gula löken. Hetta upp olja i en rymlig gryta eller i en traktörpanna. Fräs vitlök, lök, saffran och ris i någon minut. Häll på lite varm buljong, vin och glögg. Låt riset koka på svag värme 45 minuter. Fyll på då och då med buljong och vin under omrörning.
    2. Borsta eller skrapa skalen rena på musslorna och dra bort skägget. släng de musslor som inte öppnas när du knackar dem mot diskbänken. Skölj musslorna väl.
    3. Hacka den mindre löken och fräs den i olja. Tillsätt vin, vatten, persilja och peppar. Koka upp alltsammans. Lägg i musslorna och koka dem på stark värme under lock tills skalen öppnar sig, ca 5 minuter. Släng de musslor som inte öppnats sig.
    4. Lägg i persilja, russin och riven västerbottensost i risotton och rör om. Smaka av med salt. Vänd slutligen ner de kokta musslorna.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben