Källebackatårta

Serverar: 1 portioner

Ännu ett herrgårdsrecept, den här gången från Källebacka herrgård. Det här receptet kommer från en gammal dam som ofta serverade den som dessert när hon hade kungen eller andra framstående gäster på middag.

Ingredienser

  • 165 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 2 msk kakao
  • 5 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • Vaniljkräm
  • 2 äggulor
  • 1 msk socker
  • 1 struken msk potatismjöl
  • 3 dl grädde eller mjölk
  • 1 msk vaniljsocker
  • Glasyr
  • 2 msk smör
  • 1-2 msk kakao
  • 1 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Rör smör och socker vitt. Blanda i ägg och kakao och rör litet. Arbeta in vetemjöl och bakpulver. Kavla degen eller tryck ut den direkt på en plåt, som är smord eller täckt med bakpapper. Den bör vara ca 40x30 cm stor.
    2. Skär kanterna jämna med en degsporre och sporra degen i tre lika stora rektanglar. Grädda i 200° ca 15 minuter.
    3. Vispa äggulor, grädde, socker och potatismjöl till vaniljkrämen i en kastrull. Tillsätt inte vaniljsockret förrän krämen är färdig och har svalnat, annars blir den besk. Sjud krämen under vispning tills den är tjock och glansig. Den får inte koka. Vispa den kall och tillsätt alltså sedan vaniljsockret. Bred den kalla krämen mellan tårtbottnarna.
    4. Smält smöret i en kastrull. Dra den från värmen och blanda ned kakao, florsocker, äggula och vaniljsocker. Rör tills glasyren är slät och stryk den sedan över tårtan.
    5. Baka gärna tårtan dagen innan den ska serveras. Den bör i varje fall få stå några timmar i kylskåp, så den hinner sätta sig ordentligt.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben