Lyxig dessert i tre lager med chokladbotten, vit chokladkräm och champagne- och jordgubbsgelé. Denna dessert förgyller vilken måltid som helst!
Ingredienser
Chokladbotten
3 ägg
1 ½ dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
125 g smör
100 g mörk choklad, hackad
1 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
Vit chokladkräm
200 g färskost, t ex Philadelphia
1 msk vaniljsocker
1 dl florsocker
Rivet skal och saft från 1 lime
150 g vit choklad, smält
Champagne- och jordgubbsgelé
2 gelatinblad
100 g jordgubbar
1 dl socker
½ dl vatten
Saften från ½ citron
1 dl champagne
Garnering
Färska jordgubbar
Instruktioner
- Botten:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rör ägg, farinsocker och vaniljsocker till en slät smet. Bryn smöret till en mörk kolaton. Häll det över den hackade chokladen och rör till en slät smet. Vänd ner blandningen i äggsmeten. Blanda vetemjöl och kakao. Sikta och vänd ner det försiktigt i smeten.
- Bred ut smeten i en smord form, ca 30x20 cm. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 10 minuter, den ska få lite hårda kanter och vara nästan rinnig i mitten. Låt bottnen svalna. Skär bitar av kakan och lägg dem i botten på margarita- eller dessertglas. Får du bottenbitar över så kan du spara dem i frysen och använda till cake pops.
- Vit chokladkräm:
- Vispa upp färskost med vaniljsocker och florsocker. Blanda ner limeskal och -saft. Vispa ner den smälta chokladen. Spritsa krämen ovanpå bottnen i glasen och ställ in dem i kylen så att krämen stelnar en aning innan gelén hälls på.
- Gelé:
- Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Rensa jordgubbarna och skär dem i lagom stora bitar. Lägg jordgubbsbitar, socker, vatten och citronsaft i en kastrull. Koka upp det tills sockerkristallerna löst upp sig. Mixa kompotten med en mixerstav och tillsätt champagnen. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma kompotten. Häll blandningen över krämen i glasen. Täck dem med plastfolie och låt de stelna i kylen fram till servering.
- Dekorera gärna desserten med färska jordgubbar.
Kommentarer (0)