Kalasäpplen

Serverar: 4-8 portioner

Underbart god dessert...

Ingredienser

  • 8 medelstora syrliga äpplen, Aroma eller Gravenstein
  • 5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 citron, saften av
  • Citronkräm
  • 3 dl vatten
  • 1 ½ dl strösocker
  • 6 msk maizena
  • 1 ½ -2 citroner (saft och skal)
  • 3 äggulor
  • 1 msk smör
  • Maräng
  • 3 äggvitor
  • 1 dl socker
  • Flagad sötmandel, efter behag
  • Instruktioner

    1. Skala och kärna ur äpplena. Låt dem sjuda knappt mjuka i sockerlagen.
    2. Citronkräm: Blanda vatten och socker, maizena och citronsaft i en kastrull. Låt allt koka upp under omrörning några minuter. Tag kastrullen av plattan. Tillsätt sedan äggulorna och låt krämen sjuda upp under vispning, men utan att koka. Låt krämen svalna, och rör då och då medan den svalnar. Smält smöret mjukt i mikron. Smöret blandas med det rivna citronskalet och rörs ner i krämen när smör- och citronblandningen svalnat. Häll krämen i en eldfast form och ställ de avrunna äpplena i krämen.
    3. Maräng: Vispa vitorna till hårt skum, blanda ner sockret och spritsa sedan marängsmeten runt äpplena. Strö på flagad mandel och grädda i 150 graders ugn i ca 10 minuter, eller tills marängen fått färg.
    4. Servera gärna kall vispad grädde eller mjuk vaniljglass till denna dessert.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben