Kalasbröd

Ett supergott bröd som passar både som frukostbröd men även till det fina buffé bordet. (Den är även god att rosta)

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 12 dl vatten eller mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker
  • 2 kg vetemjöl special
  • 2 msk matolja'
  • Ev. vallmofrön
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke, smält smöret i en kastrull och tillsätt vatten eller mjölken och värm till 37grader.
    2. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och även en stor del av mjölet (spara lite till utbaket). Arbeta degen i bunken eller på bakbord, låt jäsa övertäckt 1 timme.
    3. Lägg upp degen på bakbordet och arbeta den smidig (spara eventuellt en del av degen för att dekorera brödet med). Platta ut degen i smord långpanna, täck brödet och låt jäsa ca. 30 minuter.
    4. Pensla brödet med oljan (och för den som vill kan man strö vallmofrön över).
    5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter i 200 grader.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    flabban 29 oktober 2008

    Verkligen ett kalasbröd. Det gick inte åt så mycket mjöl som 2 kg. Bytte också ut sockret mot brödsirap och tillsatte lite brödkryddor. Eftersom jag arbetar matbrödsdeg i maskin använder jag alltid kall degvätska. Markerade 16 rutor i degen, lagom frukostbröd. Men fick tänka om efter gräddningen. Degen jäste upp och jag fick 8 smålimpor istället. Fantastiskt, kan varmt rekommenderas. Tack för ett bra recept.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben