Kalvstek med druvor (Arrosto di vitello all´uva)

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Ett mycket god och annorlunda sätt att tillaga kalv, otroligt gott tyckte hela familjen. Detta recept kommer från Norditalien

Ingredienser

  • 1 kg kalvstek
  • 3 vitlöksklyftor
  • 50 g smör
  • 2 morötter
  • 2 lökar
  • 10 krossade enbär
  • 2 kalvbuljongtärningar
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 2-3 färska salviablad
  • 2 blekselleristjälkar
  • 1 bunt persilja
  • 2½ dl vitt vin
  • 600 g blandade druvor, gröna och blåa
  • 3 msk Fontana olivolja
  • 50 g smör
  • Nymalen svartpeppar, efter smak
  • Salt efter smak
  • Instruktioner

    1. Putsa kalvsteken och bind upp den. Sätt in en kvist rosmarin, längst med köttet och under snöret så att den sitter fast under stekningen, gör samma sak med salviabladen.
    2. Smält smöret och tillsätt oljan i en tjockbottnad gryta( bäst är gjutjärn)och bryn kalvsteken tills den fått vacker gyllenbrun färg runt om, tillsätt vinet och buljongtärningarna, stäng av värmen.
    3. Skala och dela morötterna i stora bitar, skala och dela lökarna i två delar, dela sellerin i mindre bitar, skala vitlöksklyftorna. Lägg nu alla grönsakerna i samma gryta som steken och tillsätt även persilja och enbären, peppra. Rör om, smaka av med salt.
    4. Sätt in grytan i längst ner i ugnen på 180º och låt den stekas i minst en timma, under denna tid så vänds steken några gånger och glöm inte att spä den. Under tiden, tvätta druvorna och dela den ta bort eventuella kärnor.
    5. Efter timman, tar man upp steken och silar skyn från grönsakerna, lägg steken och skyn tillbaka i grytan och tillsätt druvorna, sätt åter in grytan i ugnen i 180º i ca. 30 minuter till.
    6. Slå in steken i aluminiumfolie och låt den vila i 15 minuter. Skär upp köttet i tunna skivor och serveras med druvorna och skyn
    7. Red såsen om så önskas. Gott med hasselbackspotatis och grönsaker till.

    Kommentarer (1)

    segerwitch 10 november 2009

    En verklig femetta.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben