Kanelfoccacia

Serverar: 20-30 portioner

Klassisk foccacia smakar oliver och rosmarin. Här gör vi en söt vetedeg och smaksätter med kanel och farinsocker. Fyrkantiga kanelbullar med italiensk inspiration!

Ingredienser

  • 25 g (1/2 paket) jäst för söta degar
  • 5 dl kall mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 11-12 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1/2 dl farinsocker
  • 2 tsk kanel
  • Topping
  • 25 g smör
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1/2 dl pärlsocker
  • 1/2 dl mandelflagor
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke eller assistent. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt. Tillsätt smöret i klickar och fortsätt arbeta degen. Tillsätt ev mera mjöl. Obs! Degen skall fortfarande vara lös. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek 45-60 minuter. Platta ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna ca 30 x 40 cm. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Rör samman smör, farinsocker och kanel till fyllningen. Tryck med fingrarna igenom degen på flera ställen. Klicka ner fyllningen med skedar i fördjupningarna.
    2. Smält smöret till toppingen och blanda ner kardemumma. Pensla försiktigt över degen. Strö över pärlsocker och mandelflagor.
    3. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Skär foccacian i rutor.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben