Kantarellmarmelad

Marmeladen får en aning sötma och asiatisk smak av kanel, ingefära och nejlika. Men den vilda skogssmaken kan man aldrig ta ifrån kantarellerna, och här förstärks den av färsk timjan. Passar bra till allt viltkött och fågel, t ex ripa, anka och kyckling.

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • Rapsolja (till stekning)
  • 1 liter rensade kantareller
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 1 bit färsk ingefära (ca 3 cm)
  • 3 kryddnejlikor
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 kruka färsk timjan
  • 2 msk honung
  • Ca 1 tsk salt
  • Instruktioner

    1. Skala och skiva löken tunt. Låt den mjukna i olja på svag värme utan att den tar färg.
    2. Blanda ner svampen och låt den fräsa med tills all vätska kokat in, men den ska inte brynas.
    3. Tillsätt vinäger, vatten, kanel, ingefärsbiten, nejlikor, peppar, några timjankvistar och honung. Koka på svag värme under lock 15–20 min.
    4. Smaka av med salt och ev mer honung.
    5. Plocka upp timjankvistarna och ingefäran och varva marmeladen med några nya timjankvistar i en ren, varm burk.
    6. Sätt på lock och låt marmeladen kallna och förvara den i kylen. Den är färdig att äta efter cirka 1 vecka.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben