Kardemummaknutar

Serverar: 40 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Underbart goda kardemummabullar som man snurrar ihop till en knut - även vackra blir dom.

Ingredienser

  • 50 g jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 15 dl vetemjöl (ca)
  • Fyllning
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Garnering
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 3 msk smält smör (det går även bra med vatten)
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm 37°. Häll mjölken över jästen, rör så jästen löser sig. Tillsätt socker och salt. Klicka ner matfett och tillsätt 12 dl vetemjöl. Arbeta snabbt ihop till en slät deg, ganska lös. Låt jäsa 30 minuter.
    2. Blanda under tiden ihop fyllningen. Tillsätt det sparade vetemjölet i degen och arbeta samman till en blank och smidig deg. Dela i två bitar, kavla ut varje del till ca 40x40 cm. Bre ut fyllningen jämnt över degplattorna. Vik dem dubbla. Skär upp i smala längder. Tvinna till knutar som läggs på bakpappersklädd plåt.
    3. Låt bullarna jäsa till knappt dubbel storlek ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250° Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 5-8 minuter, tills bullarna är fint gräddade.
    4. VID SERVERING: Blanda socker med nystött kardemumma och pensla bullarna lätt med smält matfett (eller vatten) och doppa ner i sockerblandningen.
    5. Till 10 bullar brukar jag ta 3 msk strösocker, en halv tsk stött kardemumma och 1 msk smält smör (det går även bra med vatten).

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    lapp 20 mars 2011

    Tack för ett toppenbra recept. Lättarbetad deg och resultatet blev delikata bullar. Fick lust att baka dessa knutar men hade inte jäst för söta degar så jag tog den vanliga färska jästen som jag hade hemma och jag tror inte att det blev någon större skillnad.Bullarna blev mjuka och luftiga i alla fall.Använde pappersformar i stället för bakplåtspapper.Finemang.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben