Kardemummamunkar

Serverar: 35-40 portioner

Dessa munkar är lätta att göra.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1 paket jäst
  • 5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1 tsk kardemumma
  • Saft av en citron
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vanillinsocker
  • Ca 1,7 l mjöl efter behag
  • 500 g kokosfett eller rapsolja. (Godast med cocosfett)
  • Instruktioner

    1. Smält smöret, tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Pressa i citronsaften.
    2. Smula ner jästen och lägg i kardemumma, vanillinsocker och strösocker, slå över mjölken.
    3. Knäck ner äggen och tillsätt lite mjöl och citronsaften och mera mjöl, arbeta degen tills den släpper kanterna.
    4. Låt jäsa 30 minuter.
    5. Tag upp degen och dela den. Kavla ut varje bit ca 1½-2 cm hög. Ta ut runda bullar med ett glas, tag sen ut en rundel i mitten med en mindre form.
    6. Lägg dem att jäsa igen ca 25 minuter.
    7. Smält kokosfett (jag använder fritösen, jättenkelt). 170 grader.
    8. Fritera bullarna tills de fått fin färg och vänd så de friteras på båda sidorna. Lägg dem på en handduk. Vänd dem i socker och servera.
    9. Ska de frysas så vänta med att vända i socker.

    Kommentarer (1)

    Lena 11 juni 2009

    Hejsan!! Igår kväll bakade ja dessa och de blev kanon goda så tusen tack för ett bra recept.. En klar femma blir det.. Mvh Lena

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben