Kastanjekaka

Serverar: 4 portioner

Serveras som mellanmål. Syrran fick detta som mellanmål i Italien.

Ingredienser

  • 350 g kastenjemjöl
  • 1/2 liter vatten
  • 100 gr sultanrussin
  • 50 gr pinjenötter
  • 6 st valnötter
  • 1 apelsin (rivet skal av en apelsin)
  • 2 msk socker
  • 1 nypa salt
  • 2 st kvistar färsk rosmarin
  • 5 msk olivolja extra vergine
  • Instruktioner

    1. Olivoljan - 2 msk till smeten, 2 msk ringlas över kakan innan gräddning och 1 msk till smörjning av plåten
    2. Värm ugnen till 180°. Lägg russinen i blöt i lite ljummet vatten. Riv apelsinskalet. Se till att det vita underskalet inte kommer med. Skala och smula valnötterna i mindre bitar. Skölj, torka och repa rosmarinkvistarna. Sikta ner kastanjemjölet i en skål, tillsätt vattnet och vispa till en jämn smet. Tillsätt 2 msk socker, 1 nypa salt, 2 msk olivolja, det rivna apelsinskalet och russinen (krama ur vattnet). Blanda väl. Olja en liten bakplåt. Hur stor plåten skall vara beror på hur tjock/tunn man föredrar kakan. Jag tycker kakan är godast tunn och brukar använda två runda pizza plåtar som är 28 cm i diameter. Normalt brukar denna kaka vara ca 1 cm hög då man köper den i bagerier. Det finns även bagerier som gör den ca 3 cm hög. Häll ut smeten på plåten strö över pinjenötterna, valnötterna och rosmarinen. Ringla tillsist över 2 msk olivolja och grädda kakan i ca 30 min. Kakan är klar då ytan fått små sprickor.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben