Serverar: 12-15 portioner
Den här tårtan har fått sitt namn efter Elsa Anderssons andranamn. Var ligger Norberg? Jag måste bli bättre på geografi!
Ingredienser
Tårtbottnar
150 g mörk choklad
150 g rumsvarmt smör eller margarin
2 dl socker
4 ägg
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Jordgubbsmousse
3/4 dl socker
3 dl jordgubbar, färska eller frysta
1 gelatinblad
1 ½ tsk vaniljsocker med äkta vanilj
2 ½ dl vispgrädde
Garnering
1 dl jordgubbssylt
1 dl vispad grädde
Ev färska jordgubbar
Ev choklad
Instruktioner
- Klä en springform, 25 cm i diameter, med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175°.
- Smält chokladen försiktigt i ugn eller mikro. Rör matfett och socker poröst. Rör ned ett ägg i taget, sedan den smälta chokladen och till sist mjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kolla noga att överdelen på kakan inte gungar när formen tas ur ugnen. Låt bottnen svalna helt innan du lossar den ur formen.
- Koka ihop socker och jordgubbar till mos. Kör moset i en mixer och sila bort kärnorna. Blötlägg gelatinbladet i rikligt med vatten. Krama ur och rör ned gelatinet och vaniljsockret i den varma såsen. Låt svalna.
- Vispa grädden, men inte för hårt så att moussen skär sig. När jordgubbssåsen börjar stelna vänder du ned den vispade grädden. Ställ moussen i kylskåp minst 2 timmar.
- Dela chokladbottnen i två bottnar med en skarp kniv. Lägg en av bottnarna i springformen och fyll upp till kanten med nästan all mousse. Lägg den andra bottnen ovanpå och pressa till.
- Bred över resten av moussen och låt tårtan stå i frysen minst 5 timmar. Ta ut tårtan och lossa springformen.
- Värm jordgubbssylten försiktigt i en kastrull och bred den på tårtans ovansida. Dekorera med spritsad grädde och ev jordgubbar eller choklad.
Kommentarer (0)